Utlänningar och anpassning i samhälletBörjar läsa och höra en massor med dynga om att vi utlänningar som bor här i sverige bör anpassa oss till den svenska kulturen osv. Vilket ni svenskar har rätt om till en viss del . Men det jag undrar är vilken del av anpassningen syftar ni på? Detta med att ha den slags friheten där man inte har några specifika normer hemma? gå ut och festa och sen ska kunna komma hem klockan sex på morgonen efter ett one night stand? Eller menar ni att vi ska äta köttbullar, potatis, brunsås och lingon sylt till middag som många svenskar? Eller kanske att bete sig som en svensk?

Hur ni än tar del till det här med anpassning så kommer det automatiskt efter att man bosätter sig någonstans. Man kan inte förvänta sig att ändra kultur, ett sätt att leva efter en natt i sverige. När ni säger "ni borde anpassa er" är det som ni säger "anpassa er eller dra" i utlänningars öron. En nyimporterad tjej i min ålder skulle aldrig fått ha den friheten som jag har, en tjej född i Lidköping 1990, svensk medborgare. ALDRIG. Det kan man inte förvänta sig heller. Anpassningen till samhället kommer av sig själv. Denna tjej kommer att se och lära, detta tar sin tid.

Vi säger att det är du som åker ner till Syrien och tvingas stanna där av något skäl. Hur skulle det kännas om de dagligen snackas om att folk från väst världen måste/bör anpassa er till arabisk kultur? skulle du självmant klätt på dig en burka för att börja anpassa dig? Hur skulle du känna? obekväm och kränkt på något sätt om jag själv får svara på den frågan. Ingen fri vilja alls rättare sagt. Samma här med utlänningar i detta land. Man ska kunna respektera varandras normer, vad för normer det än är man lever vid för stunden.

Kommentarer
Postat av: Sarah

DUKTIG du är! Skitbra text!

2010-09-18 @ 13:10:12
URL: http://zsarahs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0